Om Rasen Ragdoll

URSPRUNG

Ragdoll är en relativt ny ras i världen, men framför allt i Sverige. De första ragdollkatterna härstammar från Josephine, som var en långhårig vit katt, troligen med inslag av rasen angola. Grannen till Josephines ägare var kattuppfödaren Anne Baker, som frågade om hon fick para en av sina birmahanar med Josephine. Det resulterade i en kull med ungar, som de sedan fortsatte att avla på. Bl.a. parades en av ungarna med en katt från rasen burma, och snart hade man fått fram en ras med mycket säregna drag. Detta var på 60-talet i USA.

De första katterna av kom till Sverige 1991, från England. 1992 blev bicolour varianten godkänd av FIFe, och colourpointen 1997. Mitted blev godkänd så sent som 1998, och det finns nu flera andra varianter i Sverige som ännu inte har certifikat-status inom Sverak


TEMPRAMENT

Ragdollen är en perfekt innekatt med sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarna och det inkluderar både barn och andra djur. Då det finns småbarn i familjen, kan de i allmänhet behandla djur lite hårdhänt, så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar säga ifrån. Därmed är det inte sagt att det inte känner smärta, som en del elaka rykten säger. De har bara ett enormt tålamod.

Ett drag som skiljer ragdollen från alla andra raser är att de har en förmåga, om de vill, att kunna slappna av i alla muskler när man lyfter upp dem, och blir då lika lealös som en trasdocka, därav det engelska namnet. Även gångstilen är säregen för ragdollen då den inte går smäcker som andra katter. Istället har de en vaggande gångstil, vilket troligen beror på att de går brett isär med bakbenen. En annan egenskap hos ragdollen är deras sätt att lägga sig, den börjar med att lägga ner skuldran först, därefter lägger den resten av kroppen. Ragdollen sover ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen är en lättjefull och lugn katt. Den vill ogärna motionera, men är trots det mycket nyfiken och vill vara med överallt, helst då sitta på mattes/husses fötter så den inte missar något. Den är mycket sällskaplig och trivs då bäst om det finns andra katter i huset när husse/matte är borta.

UTSEENDE

Likt andra maskade katter föds ragdollen vit. Fullt utmaskad och färdig i färg är den inte förrän i treårsåldern.
Ragdollen växer ryckvis och långsamt. Fullvuxen är den sällan före fyllda tre, då bör en hona väga 3,5-5kg och en hane 6-8kg, ibland blir de ännu större.
Ragdollen är en massiv, stor katt med medelkraftig benstomme och muskulös kropp.
Ett måste på en ragdoll är de blå ögonen, ju intensivare desto bättre.
Pälsen är medellång, tät, och mjukt silkesaktig. Den saknar underull och är därför känsligare för kyla än andra långhåriga katter. Detta gör också att pälsen ligger intill kroppen och skiktar sig när katten rör sig.

MÖNSTER & FÄRGER

Det finns flera olika mönster, men de tre vanligaste är: colourpoint, bicolour och mitted. Mer ovanliga är: tabby, sköldpadda, och torbie.

- Colourpoint

Points på öron, mask, ben och svans. Färgen ska vara mörkare än kroppsfärgen. Nosspegel och trampdynor i överensstämmelse med pointsfärgen.
Fel: Vita fläckar

- Bi-colour

Points på öron, mask och svans. I masken skall det vara en vit yta format som ett omvänt V. Buken ska vara vit utan fläckar och vita ben är önskvärt. Nosspegel och trampdynor är rosa.
Fel: Vitt på öron eller svans

- Mitted

Points på öron, svans och mask, dock ej på hakan. Vita handskar på frambenen och bakbenen ska även de vara vita, dock ej över hasen. En vit strimma börjar vid bröstet och går bakåt mellan frambenen till undersidan av svansen. Vit bläs på nosen kan förekomma.
Fel: Avsaknad av vit haka och vit buk. Fläckar på handskar eller buk.

De vanligaste färgerna är: blå och brun. Men även färger som choklad, lila, röd, och cremè förekommer.